Iata, si corabiile, cat de mari sunt, si, macar ca sunt manate de vanturi iuti, totusi sunt carmuite de o carma foarte mica, dupa gustul carmaciului. Tot asa si limba, este un mic madular, si se faleste cu lucruri mari. Iata, un foc mic ce padure mare aprinde!

[Iacov 3.4,5]

Un preot pagin care se grabea in drumul sau intilneste un calugar crestin care ii striga: „Demone, demone, unde alergi?”. Preotul se opreste, il bate bine pe calugar si apoi porneste mai departe. Putin mai departe il intilneste pe avva Macarie Egipteanul, care vazindu-l ii striga: „Sa fii mintuit, sa fii mintuit, om obosit.” Preotul s-a mirat foarte tare si venind linga el l-a intrebat: „Ce ai vazut bun in mine, ca sa-mi vorbesti?” „Te-am vazut obosit, si nu stii ca te obosesti degeaba.” Preotul i-a raspuns: „M-a strapuns pina la lacrimi salutul tau, indata mi-am dat seama ca vii din partea lui Dumnezeu. Mai devreme m-am intilnit cu alt calugar care m-a batjocorit si l-am batut lasindu-l aproape mort. Nu te las sa pleci, daca nu ma faci calugar.” Au mers impreuna pina in locul unde zacea celalalt calugar, l-au luat in spate si l-au dus pina la biserica de pe munte. Fratii s-au mirat cind l-au vazut impreuna cu un preot pagin. Dupa dorinta lui, l-au calugarit, si datorita lui multi pagini au devenit crestini.

De atunci avva Macarie obisnuia sa zica: „Un cuvint rau ii poate face rai chiar si pe cei buni, iar un cuvint bun ii face buni chiar si pe cei rai.”

Patericul 

Cuvîntul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fara rod